Søg
  • Carrie Lautrup

Abel troede Gud

Abel troede Gud. Derfor var han i stand til at bringe et offer, der var bedre end Kains. Gud accepterede Abels gave og viste dermed, at Abel havde et ret forhold til Gud. Abel selv er død, men hans tro er et vidnesbyrd for os endnu den dag i dag.

Hebr 11,4


Det slog mig, at der ikke står, ”Abel troede Gud.” Det havde jeg faktisk aldrig hørt nogen sige på dansk. (Jeg kommer oprindeligt fra USA – så måske havde jeg hørt det, hvis ikke jeg havde ventet, til jeg var 19, med at høre og derefter lære dansk). Hvad betyder det at tro nogen? Jeg troede kun, man grammatisk kunne tro Gud.


Jeg forsøgte at spørge mennesker omkring mig, om de forstod forskellen, men de så bare på mig, som om jeg kom fra Jupiter i stedet for fra USA. I min nysgerrighed var jeg så nødsaget til at skrive til kilden. Ikke Gud, altså – selvom, det er ham, som egentlig står bag ordene. Jeg skrev til Iver Larsen, som stod for oversættelsen af Bibelen til hverdagsdansk.


Han svarede mig:

Havde vi skrevet X troede på Gud, ville det være et svagere udtryk, for det vil de fleste forstå som det, at de troede på, at Gud eksisterede. På dansk siger man “tror du på Gud” på samme måde, som man siger “tror du på spøgelser”.


Når det drejer sig om personer, kan man både tro X og tro på X. Men hvis der er tale om ideer, tror man på dem. Tror man på en person, betyder det, at man accepterer, at vedkommende taler sandt. Men jeg kan dog ikke bruge tro X om enhver person, f.eks. Jeg tror John. Det kan vist kun bruges med Gud som objekt eller et stedord som dig, dem osv. Et ords betydning afhænger i høj grad af de ord, det optræder sammen med. Når Gud er objektet, afhænger forståelsen af, hvordan læseren opfatter Gud og hvad det vil sige at tro på Gud. Når vi ved, at tro har med tillid at gøre, så vil de fleste nok opfatte troede Gud som havde tillid til ham.


Wauw. Den mand er fuld af visdom. Nogle af de punkter, jeg får ud af det her er:

At tro på Gud, betyder at man tror, at han taler sandt.

At forstå ”hvad er tro” betyder, at man skal se ordet ”tro” i sammenhæng med de andre ord, ”tro” optræder sammen med.

Forståelsen afhænger af, hvordan jeg opfatter Gud.


Abel troede Gud. Han troede, at Gud talte sandt. Han havde en ”troende” opfattelse af Gud.

12 visninger
Vil du læse mere? Køb en bog her.

Bækkely

Vester Vejrupvej 9, Vibæk

6740 Bramming, Denmark

©2019 by Bækkely Psykologpraksis. Proudly created with Wix.com